Η δύναμη της λεμφικής αποσυμφόρησης!

Οίδημα καλείται η διόγκωση, πρήξιμο, μίας περιοχής λόγω της αύξησης του υγρού στον χώρο ανάμεσα στα διάφορα κύτταρα της περιοχής αυτής. Το οίδημα αποτελεί σύμπτωμα πάρα πολλών και διαφορετικών παθήσεων. Ο κυριότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι η θεραπεία της πάθησης που το προκαλεί. Ακόμα και αν είναι παροδικό, είναι απαραίτητο να υποχωρήσει γρήγορα για να αποφευχθούν η συνέπειες τις χρόνιας φλεγμονής που είναι η δημιουργία ινώσεων.Υπάρχουν όμως και παθολογίες, όπως το λεμφοίδημα, που δεν θεραπεύονται οριστικά και το οίδημα που προκαλείται πρέπει να αντιμετωπίζεται συστηματικά.

Λεμφοίδημα δεξιού άνω άκρου μετά από μαστεκτομή

Η σημαντικότερη μεθοδολογία για την αντιμετώπιση των οιδημάτων είναι η ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία. Αυτή, όπως αρχικά έχει περιγραφεί εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα αποτελείται από τα ακόλουθα μέτρα:

  • Τεχνικές Λεμφικής Παροχέτευσης με τα χέρια
  • Περίδεση της περιοχής του οιδήματος*

-Ανάρροπη θέση*

-Φροντίδα του δέρματος*

  • Αποσυμφορητικές ασκήσεις
Τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης
Η λεμφική παροχέτευση πραγματοποιείται με ήπιες τεχνικές που εφαρμόζονται επιφανειακά στο δέρμα, χωρίς όμως να γλιστράμε σε αυτό. Σκοπό έχουν να ενεργοποιήσουν το λεμφικό σύστημα και να επιταχύνουν την μεταφορά της λέμφου σε σημεία παροχέτευσης. Οι τεχνικές αυτές δεν είναι επώδυνες ή δυσάρεστες μιας και ο πόνος δημιουργεί σπασμό στα λεμφαγγεία μειώνοντας την ικανότητα τους να μεταφέρουν λέμφο. Πάντα οι τεχνικές αυτές ξεκινούν να εφαρμόζονται στις κεντρικές περιοχές του λεμφικού συστήματος (πχ πάνω από τις κλείδες) και σταδιακά, στο τέλος, καταλήγουμε στην οιδηματώδη περιοχή.

Περίδεση του οιδήματος
Με το πέρας των τεχνικών λεμφικής παροχέτευσης, το οίδημα είναι μαλακό και έχει μειωθεί. Αν το πρησμένο άκρο αφεθεί ελεύθερο μέχρι την επόμενη συνεδρία, μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, ανατρέποντας έτσι το αποτέλεσμα που έχει επιφέρει η θεραπείας μας. Για τον λόγο αυτό χρήζει η περίδεση του άκρου με ειδικούς επιδέσμους, μικρής διατασιμότητας, ώστε να εμποδίζουμε το οίδημα να επανέλθει. Επιπρόσθετα οι επίδεσμοι σε συνδυασμό με κίνηση μειώνουν περαιτέρω τον όγκο του οιδήματος, λόγω της ενεργοποίησης της αντλίας των μυών και των αρθρώσεων.

Ανάρροπη θέση και οίδημα
Είναι μια από της πιο παροδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης των οιδημάτων αφού η ανύψωση του άκρου, σε θέση ψηλότερα από αυτό της καρδιάς, εκμεταλλεύεται την βαρύτητα για να βοηθήσει το οίδημα να κινηθεί προς περιοχές που λειτουργεί η φυσιολογική παροχέτευση. Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματά της διαρκούν μόνο κατά τη διάρκεια της ανύψωσης, αν και αρκεί κάποιες φορές για να ανακουφιστεί η πρησμένη περιοχή.

Φροντίδα του δέρματος στο λεμφοίδημα
Η ύπαρξη οιδήματος σε κάποιο σημείο του σώματος, λόγο του όγκου του υγρού που εμφανίζεται, παρεμποδίζει την μικροκυκλοφορία αίματος στα μικρά τριχοειδή αγγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση της περιοχής και κατά συνέπεια το μειωμένο μεταβολισμό. Αυτό που θα παρατηρήσουμε λοιπόν σε μία περιοχή που έχει οίδημα για κάποιο διάστημα, είναι η ξηροδερμία. Το δέρμα γίνεται εύθραυστο, ευαίσθητο και ευάλωτο σε τραυματισμούς και η συστηματική ενυδάτωση του δέρματος με κρέμα είναι απαραίτητη.

Οίδημα και αποσυμφορητικές ασκήσεις 
Με την σύσπαση των μυών πιέζονται τα αγγεία που περνάνε δίπλα τους ενισχύοντας έτσι την σύσπαση τους και βοηθώντας την λέμφο να παροχετευτεί. Αντίστοιχα όταν κινούνται οι αρθρώσεις, δημιουργούν αντλία στα αγγεία που διέρχονται από αυτές. Οι δύο μηχανισμοί αυτοί ονομάζονται, αντίστοιχα,  μυϊκή και αρθρική αντλία και είναι δύο πολύ βασικά φυσικά φαινόμενα που υποβοηθούν τη λειτουργία των αγγείων, είτε αυτά μεταφέρουν αίμα είτε λέμφο, και παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών αλλά στην κίνηση του σώματος. Κάθε μορφή άσκησης λοιπόν που περιλαμβάνει κίνηση, όπως το περπάτημα/τρέξιμο, το κολύμπι και γενικότερα όλες οι αερόβιες ασκήσεις είναι κατάλληλη για την μείωση του λεμφοιδήματος.

Οι ενδείξεις για την έναρξη της Αποσυμφορητικής Θεραπείας είναι:
  • Λεμφοίδημα (πρωτογενές ή δευτερογενές)
  • Φλεβολεμφοστατικό οίδημα (ως αποτέλεσμα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας)
  • Λιποίδημα
  • Μετατραυματικό/μετεγχειρητικό οίδημα
  • Οίδημα που έχει προκληθεί στα κάτω άκρα λόγω έντονης παχυσαρκίας
Αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Οίδημα που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια
  • Οίδημα που οφείλεται σε κάποια σοβαρή συστημική παθολογία (πάθηση εσωτερικού οργάνου)
  • Σε οξείες βακτηριακές λοιμώξεις
  • Σε οξείες φλεβικές παθήσεις
  • Σε σοβαρά αρτηριακά προβλήματα (αφορά την εφαρμογή της περίδεσης και του ενδύματος μόνο)
Σε περίπτωση που συνυπάρχουν άλλες σοβαρές παθολογίες καλό είναι ο θεραπευτής να έρθει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.
    elGreek