Γιατί πρέπει να συμβουλευτώ έναν οστεοπαθητικό και φυσιοθεραπευτή;

Η οστεοπαθητική και η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που αφορούν:

  • Οστά, αρθρώσεις και μαλακά μόρια - όπως ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος στους ώμους και οι αθλητικοί τραυματισμοί.
  • Εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος - όπως προβλήματα κίνησης που προκύπτουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) ή ασθένεια του Parkinson
  • Πνεύμονες και αναπνοή - όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) και η κυστική ίνωση
  • Σπλαχνικά - όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, σπαστική κολίτιδα, δυσμηνόρροια  κ.α.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας δραστηριότητα βοηθώντας παράλληλα να αποτρέψετε περαιτέρω τραυματισμούς αλλά και στην γρηγορότερη επανένταξη  στην καθημερινότητα σας.

Τι να περιμένω από την επίσκεψη στον οστεοπαθητικό;

Οι οστεοπαθητικοί λαμβάνουν κάθε ασθενή σαν ξεχωριστή οντότητα καθώς είναι και από τους βασικούς πυλώνες της επιστήμης αυτής. Κατά την πρώτη επίσκεψη σας στον οστεοπαθητικό μας θα ερωτηθείτε για το πρόβλημα που σας απασχολεί καθώς και για άλλα συνοδά προβλήματα που μπορεί να επηρεάζουν και να επιβαρύνουν το πρόβλημα σας. Θα πρέπει να φέρεται μαζί σας τυχόν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές εξετάσεις τόσο για την αποτελεσματικότερη λήψη ιστορικού όσο και για να βοηθήσετε τον οστεοπαθητικό να προβεί σε ένα πιο αποτελεσματικό πόρισμα. Εν συνεχεία και αφού τελειώσει η λήψη ιστορικού ακολουθεί μια οστεοπαθητική εξέταση με τον  εναπομείναντα χρόνο να αφιερώνεται στην πρώτη θεραπεία. 

Πότε πρέπει να συμβουλευτώ έναν οστεοπαθητικό και φυσιοθεραπευτή;

Οι οστεοπαθητικοί και  φυσικοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που βοηθούν στην επανένταξη της  καθημερινότητας των ασθενών χωρίς να τους αφήσει κάποιο περιορισμό. Εάν αφεθούν οι τραυματισμοί και  δεν υποβάλλονται σε θεραπεία συχνά δεν θεραπεύονται πλήρως αφήνοντας κατάλοιπα όπως ουλώδη ιστοί και συμφύσεις.  Οι τραυματισμοί, αν παραμείνουν για 12 εβδομάδες μπορεί να γίνουν χρόνιοι και οι χρόνιοι τραυματισμοί είναι πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτούν.  Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προληφθεί η αντιμετώπιση τους μετά το οξύ στάδιο, δηλαδή μετά από 5 μέρες. Επίσης οι τραυματισμοί επουλώνονται πολύ πιο γρήγορα και θα έχετε  λιγότερο πόνο και μεγαλύτερο εύρος κίνησης αν συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή έγκαιρα.

Υποφέρω από πονοκεφάλους. Μπορώ να βοηθηθώ από την θεραπεία σας;

Οι κεφαλαλγίες ή οι αυχενογενής πονοκέφαλοι μπορούν να μιμηθούν ημικρανίες ή και να προκαλέσουν ημικρανίες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία. Η θεραπεία στον αυχένα, στην άνω θωρακική μοίρα και στους ώμους μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τους πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν. Πολλοί πονοκέφαλοι εμφανίζονται λόγω μιας μηχανικής δυσλειτουργίας που συχνά σχετίζεται με το αυχένα. Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλων ονομάζονται αυχενογενής πονοκέφαλοι. Συχνά οι αυχενογενής πονοκέφαλοι εμφανίζονται λόγω μηχανικής δυσλειτουργίας των κορυφαίων 2 αρθρώσεων του αυχένα , δηλαδή του Α0-Α1 και Α1-Α2. Ο οστεοπαθητικός μας  έχει τα εργαλεία για να αξιολογήσει και να θεραπεύσει τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στους πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη μείωση της έντασης και της συχνότητας των πονοκεφάλων.

Πονάω στην μέση χαμηλά και αισθάνομαι ένα μούδιασμα μέχρι κάτω τον αστράγαλο. Μπορώ να ανακουφιστώ με την θεραπεία;

Η ισχιαλγία είναι από τα συχνότερα αίτια που τα ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Το συχνότερο αίτιο είναι η συμπίεση της νευρικής ρίζας στο επίπεδο Ο5-Ι1 λόγω πιθανής δισκοκήλης, στένωσης ή κάποιας άλλης ανατομικής δυσλειτουργίας.  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το άγχος επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή. Με την εμπειρία που έχει το προσωπικό μας αλλά και με την κατάλληλη εκπαίδευση που παρέχουμε στον ασθενή τα συμπτώματα αυτά μπορούν γρήγορα να εξαφανιστούν εντάσσοντας σας πάλι πίσω στους ρυθμούς της καθημερινότητας σας.  

Τι πρέπει να κάνω μετά το πέρας της συνεδρίας;

 

Ορισμένοι ασθενείς  όταν είναι σε οξεία φάση θα πρέπει να κάνω κάποιες αρχικές εξατομικευμένες ασκήσεις που θα υποδείξουν οι θεραπευτές μας.  Εάν το πρόβλημά σας δεν είναι πολύ σοβαρό τότε μπορούμε να σας παραπέμψουμε σε συνεργαζόμενα γυμναστήρια και στούντιο πιλάτες που εκεί θα εφαρμοστεί ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής  με της κατευθυντήριες οδηγίες των θεραπευτών μας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση σας. Είναι σημαντικό να θέτετε τους στόχους σας με τον θεραπευτή μας, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για εσάς.

Πόσες θεραπείες χρειάζεται για να βελτιωθώ και πότε πρέπει να έρθω ξανά;

Πρόκειται για μια κοινή ερώτηση την οποία κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Δεν είναι όλα τα προβλήματα τα ίδια, επειδή κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια λεπτομερής αξιολόγηση είναι τόσο κρίσιμη για να βοηθήσει στον εντοπισμό όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο πρόβλημα σας.  Ο επανελεγχος και η επαναξιολόγηση είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της θεραπείας μας καθώς και για την κατάλληλη πρόοδο της θεραπείας. Η αποκατάσταση επηρεάζεται επίσης και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο , η παθοφυσιολογία του προβλήματος, το επάγγελμα, οι δραστηριότητες, και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Η επόμενη συνεδρία προγραμματίζεται μετά από 7 με 10 μέρες ,ανάλογα πάντα και με τις ανάγκες του ασθενή, αφήνοντας έτσι το σώμα να αναρρώσει μετά από την θεραπεία. 

Τι πρέπει να κάνω μετά το πέρας της συνεδρίας;

 

Ορισμένοι ασθενείς  όταν είναι σε οξεία φάση θα πρέπει να κάνω κάποιες αρχικές εξατομικευμένες ασκήσεις που θα υποδείξουν οι θεραπευτές μας.  Εάν το πρόβλημά σας δεν είναι πολύ σοβαρό τότε μπορούμε να σας παραπέμψουμε σε συνεργαζόμενα γυμναστήρια και στούντιο πιλάτες που εκεί θα εφαρμοστεί ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής  με της κατευθυντήριες οδηγίες των θεραπευτών μας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση σας. Είναι σημαντικό να θέτετε τους στόχους σας με τον θεραπευτή μας, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για εσάς.

Θα πονέσω με τους χειρισμούς (κράκ);

 

Οι χειρισμοί αυτοί είναι εντελώς ανώδυνοι και δεν νιώθει ο ασθενής απολύτως τίποτα.  Ο ήχος που ακούγεται είναι λόγω του διαχωρισμού των αρθρικών επιφανειών μειώνοντας έτσι την  ενδοαρθρική πίεση με αποτέλεσμα να σκάσουν οι φυσαλίδες αέρα (άζωτο, οξυγόνο και διοξείδιο) που δημιουργούνται εντός της αρθρικής κοιλότητας. Δεν υπάρχει φόβος τραυματισμού αφού ο χειρισμός γίνεται από εξειδικευμένο οστεοπαθητικό και όπου ακολουθεί τα πρωτόκολλα ασφαλέιας. Επίσης αυτός ο χειρισμός δεν γίνεται πάντα και σε όλους. Ενδεικτικά κάποιοι από τους παράγοντες που ΔΕΝ επιτρέπεται να γίνει ο χειρισμός αυτός είναι η ύπαρξη οστεοπόρωσης, ρευματοειδής πάθησης, κατάγματα στην εγγύτερη περιοχή, προχωρημένη ηλικία, η παρουσία οστεόφυτων και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων. Εάν ο θεραπευτής κρίνει ότι χρειάζεται ο ασθενής τον χειρισμό αυτό για να επιφέρει πιο άμεσο αποτέλεσμα τότε θα προβεί στην χρήση του με προσοχή και ακρίβεια στις κινήσεις του.

elGreek