Τα παλαιοτέρα αποδεικτικά έγγραφα που δείχνουν την τέχνη της βεντούζας χρονολογούνται από το 3300 π.χ. και γραφτήκαν στην Μεσοποταμία. Αλλά και στην Ελλάδα στο 400 π.χ ο Ιπποκράτης αναφέρει λεπτομερής περιγραφές πώς πρέπει να εφαρμόζεται μια θεραπεία με βεντούζες. Από ότι φαίνεται πάντα είχε ο άνθρωπος την ιδέα να βγάλει την κακιά αρρώστια από το σώμα. 

Πολλοί από εμάς θυμούνται ακόμα την γιαγιά τους ή την μητέρα τους που εφάρμοζε αυτές τις τεχνικές, λέγοντας πώς θα τραβήξουνε το κακό κρύωμα έξω από το σώμα. Ο Dr.med.Bernhard Aschner 1883 εφάρμοζε συστηματικά την θεραπεία της βεντούζας σε ασθενείς με ρευματολογικές παθήσεις. 

Σήμερα εξηγείτε η δραστικότητα της θεραπείας με τις βεντούζες μέσω της Φυσιολογίας του σώματος και των ιστών του. Ιστολογικά δημιουργεί η αναρρόφηση της βεντούζας μια αύξηση της διαπεραστικότητας των αγγείων στην παθούσα περιοχή, χωρίς να τραυματιστούν τα ίδια. Τα κόκκινα σωματίδια του αίματος που ξεχειλίζουν στον εξωκυτταρικό χώρο ενεργοποιούν στον οργανισμό τοπικά το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Αυτό αντιδρά με μια υπεραιμία που επιταχύνει την ίαση της παθούσας περιοχής. Τα Haed σημεία του δέρματος δείχνουν μια διασύνδεση του δέρματος με εσωτερικά όργανα. και εφαρμόζονται στην σύγχρονη ιατρική επίσημα ως διαγνωστικά σημεία για νοσούν σπλάχνα. Επίσης υπάρχουν και νευρολεμφατικά σημεία τα οποία ενεργοποιούν το λεμφικό σύστημα.
elGreek