Η διαθερμία είναι η κλινική εφαρμογή της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας για την παραγωγή εν τω βάθει θερμότητας στους ιστούς η οποία στοχεύει στην θεραπεία συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων. Η ενέργεια αυτή όπως διαδίδεται μέσα στους ιστούς μετατρέπεται σε θερμότητα λόγω της απορρόφησης από τα διάφορα στρώματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα των ιστών σε νερό τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφηση της ακτινοβολίας. Η παραγωγή της θερμότητας σε αυτές τις σύγχρονές  διαθερμίες μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3,5 εκ., με την προϋπόθεση ότι το σωματικό λίπος της περιοχής δεν υπερβαίνει κατά πολύ το φυσιολογικό. Η θερμική διεισδυτικότητα των διαθερμιών μικροκυμάτων είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη από αυτή των επιπολής θερμοθεραπευτικών μέσων, όπως των θερμών επιθεμάτων.

Ενδείξεις: 

Οι διαθερμίες μικροκυμάτων χρησιμεύουν στην αύξηση της θερμότητας στο βάθος των ιστών των ιστών. Τα ευεργετικά αποτελέσματα από την αύξηση της θερμοκρασίας στο βάθος των ιστών είναι η αύξηση της αιματικής και της λεμφικής κυκλοφορίας. Επίσης βοηθούν στην ελάττωση του μυϊκού σπασμού, της αρτηριακής πίεσης και της ακαμψίας των αρθρώσεων. Αποφεύγεται η χρήση τους στην οξεία φάση ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως σε υποξείες και χρόνιες  φλεγμονώδεις και τραυματικές καταστάσεις όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, η επικονδυλίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Έχει διαπιστωθεί ότι  βοηθούν σημαντικά σε μυϊκές και συνδεσμικές κακώσεις όπως και για την προετοιμασία και κινητοποίηση δύσκαμπτων αρθρώσεων και σε δευτερογενείς μυϊκούς σπασμούς.  

Αντενδείξεις:

Η εφαρμογή της διαθερμίας αντενδείκνυται σε ασθενείς με καρκίνο, με προδιάθεση για αιμορραγία, με πυρετό, με μέταλλα στην θεραπευόμενη περιοχή, σε ασθενείς με ανοιχτά τραύματα, σε εγκύους και στην οσφυϊκή μοίρα κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσης.

elGreek