Η θεωρία του kinesiotape υποστηρίζει πως η εφαρμογή του μπορεί να μειώσει επώδυνα συμπτώματα σε τραυματισμούς, να αυξήσει το εύρος κίνησης, να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας. Έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης των ιστών του σώματος, παρέχοντας παράλληλα στήριξη και σταθερότητα στους μύες και τις αρθρώσεις.  Όλα αυτά επιτυγχάνονται αφενός με την δημιουργία τάσης, αφετέρου με την ανύψωση του δέρματος και την αύξηση του κενού κάτω από αυτό.

Εφαρμόζεται χωρίς να περιορίζει το φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεων καθώς και τη λειτουργία των μαλακών ιστών. Χωρίς την προσθήκη ουσιών και με εφαρμογή που διαρκεί για έως και τρείς μέρες, το kinesiotape είναι απολύτως ασφαλές για όλες τις ηλικίες αντιμετωπίζοντας με επιτυχία ποικίλες ορθοπεδικές, νευρολογικές και άλλες ιατρικές παθήσεις. Διεγείροντας διαφορετικούς υποδοχείς του σωματοαισθητικού συστήματος η ταινία ανακουφίζει από τον πόνο και διευκολύνει την λεμφική παροχέτευση με μια μικροσκοπική ανόρθωση του δέρματος.  

Αυτή επηρεάζει το δέρμα αυξάνοντας έτσι το διάμεσο χώρο επιτρέποντας τη μείωση της φλεγμονής των προσβεβλημένων περιοχών. Με βάση την μακροχρόνια κλινική εμπειρία, η ταινία εφαρμόζεται στον ασθενή με βάση τις ανάγκες μετά από την κλινική του αξιολόγηση. 

Για να επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από την εφαρμογή του είναι απαραίτητη η πλήρης αξιολόγηση του ασθενή. Είναι ακόμα απαραίτητο η εφαρμογή του να γίνει από εξειδικευμένο θεραπευτή με συγκεκριμένο τρόπο, κατεύθυνση, μήκος, τάση και συγκεκριμένη ανατομική τοποθεσία έτσι ώστε να επιφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μυϊκά τεστ, το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων, εκτίμηση της βάδισης, και οποιεσδήποτε άλλες ορθοπεδικές ειδικές εξετάσεις κρίνονται αναγκαίες. Σημαντικό επίσης είναι να αναγερθεί ότι το kinesiotape δεν είναι έμπλαστρο και δεν περιέχει κάποια  χημική ή φαρμακευτική ουσία. 

Πλεονεκτήματα του Kinesiotaping

Έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις:

– στο δέρμα

– την περιτονία

– τους συνδέσμους 

– τους μύες 

– το λεμφικό σύστημα

– το κυκλοφορικό σύστημα 

– τους τένοντες και

– τις αρθρώσεις 

Χρησιμοποιείται συνδυαστικά με ένα πλήθος από άλλες θεραπείες και είναι αποτελεσματικό τόσο για την πρόληψη τραυματισμών όσο και  κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης σε οξεία και σε χρόνια φάση.

elGreek