Η οστεοπαθητική είναι μια ολοκληρωμένη θεραπευτική μέθοδος που στηρίζεται σε συγκεκριμένες οστεοπαθητικές αρχές που ορίστηκαν από τον πατέρα της οστεοπαθητικής Antrew Taylor Still. 

Οστεοπαθητικές αρχές (A.T Steel)

Το σώμα είναι μια βιολογική ενότητα!

Όλη η δομή και η λειτουργία του σώματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Ένα πρόβλημα στο σώμα δεν αποφέρει μόνο τοπικές αλλαγές, αλλά και αλλαγές οι οποίες μεταφέρονται και σε άλλα σημεία. Ο οστεοπαθητικός ξέρει ότι μια απώλεια της κινητικότητας στην άκρα ποδός δεν θα δημιουργήσει μόνο πόνο σε αυτό άλλα θα μεταφέρει αυτόν  πιθανόν και στην οσφυϊκή μοίρα. Για παράδειγμα μπορεί μια χρόνια οσφυαλγία να έχει την αιτία της σε ένα παλιό χειρουργείο  σκωληκοειδίτη. Ο ιστός που αφαιρείται αφήνει μια ουλή στο περιτόναιο του παχύ εντέρου. Το περιτόναιο έχει προσφύσεις στο εσωτερικό της λεκάνης (Λαγόνιος). Η ουλή μπορεί να φέρει το κινητικό τμήμα της λεκάνης σε δυσλειτουργική θέση, αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κάτω οσφυϊκή μοίρα. Ο οστεοπαθητικός ξέρει να βλέπει την ιστορία μιας δυσλειτουργίας και της συνέπειες αυτής. Μέσω της σπλαχνικής οστεοπαθητικής λύνει πρώτα το παχύ έντερο και επαναφέρει την κινητικότητα  στην οσφυϊκή μοίρα.  

Η αλληλεπίδραση μεταξύ δομής και λειτουργίας του σώματος. 

Στο παράδειγμα ενός παρασπονδυλικού μυ, ο οποίος έχει χάσει την κινητική του ιδιότητα απεικονίζεται αυτή η αρχή. Τα αίτια μπορεί να κρύβονται για παράδειγμα σε μια απότομη δύναμη, που προέρχεται από μια ταχεία επίκυψη ενός ατόμου. Ο παρασπονδυλικός μυς συσπάται απότομα και δεν μπορεί να επανέρθει στην αρχική του έκταση. Τοπικά δημιουργεί ο οργανισμός μια φλεγμονή. Οι εντάσεις των γειτονικών μυών ρυθμίζονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα έτσι ώστε να ακινητοποιείτε η παθούσα περιοχή. Αυτός ο μηχανισμός του οργανισμού πυροδοτείτε για παράδειγμα και σε ένα Lumbagο..Ο οστεοπαθητικός λύνει την δυσλειτουργική κίνηση με οστεοπαθητικές τεχνικές και επαναφέρει την λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.

Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς αυτορύθμισης.

Το σώμα μας διαθέτει από την φύση του μηχανισμούς αυτοσυντήρησης και ίασης. Σε εικοσιτετράωρη βάση  το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζει το βιολογικό μας στάτους. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει συνεχώς βακτηρίδια και ιούς οι όποιοι εισβάλουν στον οργανισμό αναγνωρίζονται και εξολοθρεύονται. Η φύση έχει προβλέψει έναν προσωπικό μας εσωτερικό ιατρό που δουλεύει σε μόνιμη βάση για εμάς. Ο εσωτερικός μας ιατρός φαίνεται πολύ καλά στο παράδειγμα όταν κοβόμαστε, εκεί μπορούμε αντικειμενικά να παρατηρήσουμε την εξέλιξη και την δυναμική της ίασης. Ο οστεοπαθητικός βοήθα με την θεραπεία του να επιταχύνει την διαδικασία της ίασης και δίνει νέες λύσεις στον οργανισμό. 

Η οστεοπαθητική αποτελείται από 3 δομικούς πυλώνες:

  • Δομική οστεοπαθητική
  • Σπλαχνική οστεοπαθητική.
  • Κρανιοιερή οστεοπαθητική

Στην δομική οστεοπαθητική αντιμετωπίζονται όλες οι κινητικές και μυϊκές δυσλειτουργίες, στην σπλαχνική οστεοπαθητική αντιμετωπίζονται οι περιτονιακές δυσλειτουργίες των οργάνων, ενώ στην κρανιακή οστεοπαθητική αντιμετωπίζονται οι κροταφογναθικές δυσλειτουργίες και όλες οι σωματικές δυσλειτουργίες του κρανίου. Οι τρεις πυλώνες συνδέονται μέσω της εμβρυολογικής εξέλιξης του ανθρώπου ώστε να ενώνουν σε κάθε θεραπευτική συνεδρία το νευρικό σύστημα, το μυοσκελετικό σύστημα και το σπλαχνικό σύστημα. Μια οστεοαπαθητική συνεδρία ξεκινά με την οστεοπαθητική εξέταση η οποία αποτελείται από το ιστορικό του ασθενή την κλινική εξέταση συμπεριλαμβάνοντας οστεοπαθητικά τεστ και ορθοπεδικά τεστ. Στην συνέχεια λύνει ο οστεοπαθητικός με τα χέρια του στην δομή  του σώματος τις δυσλειτουργίες με διάφορες τεχνικές που διαθέτει και επαναφέρει τον οργανισμό πάλι στην φυσιολογική του λειτουργία.

elGreek